Právě si prohlížíte Jak vybírat skládací masérské stoly

Jak vybírat skládací masérské stoly

SKLÁDACÍ STOLY

Skládací masérský stůl
Skládací masérský stůl

Podle jakých kritérií vybírat skládací masérské stoly? Jaké parametry vyžadovat a co tak důležité není? Proč právě skládací masérský stůl? Spousta otázek, na které se budeme snažit odpovědět v tomto průvodci.

Nastavitelná výška stolu

Nespornou výhodou skládacích masérských stolů, je to, že jsou prodávány s nastavitelnou výškou (aspoň v našem e-shopu tomu tak je). Výška nastavení se pohybuje od 67cm do 86 cm. Na jednotlivých nohou každého masérského stolu jsou „prodlužovací nástavce“ zajištěné křídlovkou, matkou nebo matkou ve tvaru ozubeného kola. Pro větší bezpečnost některé stoly mají tyto zajišťující matky dvě.

Otvor pro obličej

Při výběru skládacího masérského stolu bych netrval na otvoru pro obličej. Jsou případy, kdy jej využijete, ale v 90 % je vhodnější polohovatelný podhlavník.

Polohovatelný podhlavník

Existují momentálně dva typy podhlavníků a to pevné a polohovatelné. Pevné se už snad ke skládacím masážním stolům nedávají. Ale pokud bude součástí pevný podhlavník tak nebrat! Polohovatelný podhlavník je výhodný pro masáže šíje, kde jej lze libovolně nastavit a polohovat.

Výška polstrování

Očalounění nebo také polstrování je hodnota, která by vás měla zajímat. Nejčastěji se setkáte se stoly s výškou polstrování cca 50 mm, ale na trhu jsou stoly od 30 mm do 100 mm.

80 mm – 100 mm jsou považovány za luxusní provedení a stoly s polstrování od 30 mm do 40 mm za levnější třídu (ekonomické). Tyto stoly doporučuji spíše začínajícím masérům, i když si stačí připlatit pár stovek a máte kvalitnější stůl. Tyto stoly v našem e-shopu nabízíme.

Stoly s výškou polstrování od 80 mm jsou považovány za kdoví proč luxusní ale z mých zkušeností jsou spíš na škodu. Masér se spíš víc nadře, protože navíc překonává odpor molitanu a pro klienta je taková „hlupáka“ nahoru dolu. Jediné snad použití je pro masáže kde není potřeba kvalitně a do hloubky promasírovat svaly například třeba lymfatická masáž atd.

Mnou doporučovaná výška polstrování masérského stolu je od 40 mm do 60 mm.

Šířka masérského stolu

Šířka plochy masérského stolu je různá podle výrobce nejčastěji 600 mm, 650 mm, 700 mm, 750 mm a 800 mm.

600 až 650 mm doporučuji masérům, kteří mají málo místa v provozovně nebo cestovním masérům kteří chodí po klientech nebo cestují letadlem (sportovní maséři). Čím širší stůl tím větší váha.

Stoly s šířkou od 700 mm do 750 mm jsou nejvýhodnější pro provoz maséra. Na takto široký stůl se vejde většina klientů, a pokud jsou širší lze použít rozšiřující područky.

Stoly s šířkou větší jak 750 mm jsou pro klasické masáže nevhodné. Masér se musí nad klienta extrémně natahovat, aby dosáhl na druhou stranu. Tyto stoly jsou spíše vhodné pro speciální druhy masáží a cvičení například vízová metoda ad.

Rozšířitelné područky

Součástí těch kvalitnějších masérských stolů jsou rozšiřovací „područky“, které jsou vhodné, když vám chodí klienti s většími rozměry. Ve své práci jsem toto využil tak 10x a to jen v začátcích když jsem měl stůl užší a to 600 mm (60 cm). Ale věřím tomu, že například maséři, kteří pracující ve fitness toto rozšíření využijí.

Rekapitulace

Já sám jsem vyzkoušel nejméně 10 druhů skládací masérských stolů, ať už ve své praxi nebo v naší masérské škole.

Doporučuji skládací masérský stůl s nastavitelnou výškou, šířkou od 70 cm do 75 cm. V kompletu s nastavitelným podhlavníkem a výškou polstrování od 4 cm do 6 cm.

O autorovi

Autor článku Radek Kupr je dlouholetý masér, terapeut a lektor kurzů. Provozuje školicí zařízení v oblasti regenerace a rekondice BUĎFiT, dále vlastní e-shop s pomůckami a přípravky pro maséry a terapeuty obchod.budfit.info.

Napsat komentář