Právě si prohlížíte Masážní pomůcky – základní informace
Masážní pomůcky vhodné pro masáže

Masážní pomůcky – základní informace

Na našem trhu existuje spousta druhů masážních pomůcek a přístrojů a vyznat se v nich je složitější a složitější. Tento článek bude hlavně pro širokou laickou veřejnost a na něj navážeme s článkem o masážních pomůckách pro profesionály, tedy maséry, fyzioterapeuty, kosmetičky, a pracovníky v regeneraci.

Úvod masážní pomůcky

Předem tohoto úvodu je potřeba říct, že žádná masážní pomůcka ruce maséra nenahradí. Masážní pomůcky slouží jako doplněk a pomoc, když nemůžete zajít na odborně provedenou masáž od profesionálního maséra.

Na našich stránkách maser.cz najdete postupně se rozšiřující katalog masérů a terapeutů.

Masážní pomůcky vhodné pro masáže
Masážní pomůcky vhodné pro masáže

Masážní pomůcky slouží k prokrvení pokožky, uvolnění svalu a navození příjemného pocitu. Masážních pomůcek pro domácí použití je nespočet a daly by se rozdělit do třech základních skupin:

Statické

  • Mechanické masážní pomůcky pro masáž
  • Elektrické Statické masážní pomůcky

Dříve se používali kamínky v sáčcích nebo kamínky nasypané v misce, na které se šlapalo bosýma nohama a tím se masírovaly reflexní místa na chodidlech. Pro reflexní masáž chodidel lze používat i různé válečky s hroty

Případně masážní dečky s měkkými hroty, které se nechávají stabilně na frekventovaném místě například v koupelně nebo před postelí.

V saunách se používají masážní žinky z mořské lufy (mořská houba) nebo pomůcky vyrobené ze sisalu (masážní rukavice, žinky ad.). S velkým úspěchem se pro domácí použití používají masážní baňky, kde lze s klidným svědomím doporučit silikonovou masážní baňku se kterou neublížíte a v současnosti ji využívají i profesionální maséři.

Další zajímavou pomůckou je rekaxer nebo také masážní metlička která působí nejenom jako mechanická masážní pomůcka, ale také i na uvolnění psychiky a stresu. Pro domácí použití se často používají masážní míčky s hroty, které ovlivňují reflexní plošky na rukou případně nohou

Elektrické masážní pomůcky

Tuto skupinu masážních pomůcek můžeme dále dělit na

  • Masážní
  • Vibrační
  • Myostimulátory – u těchto přístrojů je potřeba znát možnosti použití a možné kontraindikace.

Kontraindikace jsou místa, části těla, metody či časové období, kdy se určitá metoda, funkce nebo technika masáže provádět nesmí.

Použití je velmi jednoduché a součástí balení je i jednoduchý návod. Vyvarujte se v soukromí používat profesionální masážní a terapeutické pomůcky, kde je potřeba zaškolení pro použití těchto přístrojů mluvím hlavně o přístrojích pro lymfatickou drenáž (manuální lymfodrenáž), přístroje s funkcí elektrického impulzu do svalu (myostimulátory) ad.

Existují masážní křesla a lehátka, kde pomocí určitých mechanismů se pohybují různé válce, kolíčky, nafukují se vzduchové měchy. A určitými postupy provádějí masáž. S křesly se setkáte většinou na recepcích hotelů ve velkých kancelářích, penzionech a fitness centrech.

Velké podniky a kanceláře, které pečují o své zaměstnance ví, že je potřeba dopřát zaměstnancům oddych a proto používají právě masážní křesla nebo stolní hry k uvolnění napětí svých zaměstnanců. S takovou péči se setkáte u programátorů, projekčních kanceláři, manažerů atd.

Poslední inzerovanou skupinou jsou elektrické přístroje a pomůcky, které již patří do rukou profesionálů. Existují sice prodávané přístroje pro domácí použití, ale ve většině případů se jedna o reklamní taháky a v 90% nedosahují reklamovaných účinků natož pak kvality a úrovně profesionálních přístrojů.

 

Napsat komentář